About

De band:

ENiD ontstond rond 2001 in Oudenaarde als het project van pianist Wim Van De Putte en gitarist Andries Decock. Ze schreven toen eigen nummers die vaak gekenmerkt werden door melodie en meerstemmigheid. De band werd uitgebreid en na enkele wissels in de bezetting werd drummer Bram Decrock een vast lid van de band. In deze periode speelde ENiD regelmatig op lokale evenementen in de omgeving van Oudenaarde.

In 2011 besluit het trio een cd op te nemen. Ze kwamen daarvoor terecht bij Chris Benoot. Die bleek niet alleen goed met een mengtafel overweg te kunnen, hij speelde ook nog basgitaar en al snel werd hij het vierde lid van de band. De jaren daarop haalde de band enkele grotere optredens binnen, waaronder Neverending festival, Woodrock, de Zulzeekse Feesten en de Adriaan Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde.

In 2014 werd het tijd voor de tweede cd. Omdat de opnames terug bij Chris thuis doorgingen werd al snel gekozen voor de titel “Home Again”. De groep ondervond een grote druk om de vorige cd in kwaliteit te overtreffen. Daarom lastte de groep een pauze in wat betreft optredens. Begin december 2015 kwam de cd uit, opnieuw in eigen beheer.

De sound van ENiD is nog steeds sterk gericht op pianomelodieën en meerstemmigheid, gesteund door een energiek trio van gitaar, bas en drums. De invloed van groepen als The Doors, Muse, Coldplay en Blink 182 zijn duidelijk merkbaar. Met een nieuwe cd en nieuwe nummers is de band nu helemaal klaar voor de toekomst. “Home again” is verkrijgbaar op aanvraag bij de groepsleden.

De leden:

.

Wim Van De Putte

Wim Van De Putte is pianist en zanger. Hij begon ergens in 2001 met het schrijven van muziek en richtte ENiD op, samen met Andries. Hoewel hij zich meestal aan de zijkant van het podium bevindt, is Wim de frontman van de band. Vaak neemt hij de leadzang voor zijn rekening. Zijn pianospel neemt een belangrijke plaats in en bepaalt sterk de stijl van de groep. Wim is ook de belangrijkste songschrijver in de band aangezien de meeste nummers ontstaan uit zijn ideeën. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet openstaat voor invloed van de rest van de band.

.

Andries Decock

Andries Decock speelt gitaar en zingt. Hij is medeoprichter van ENiD en draait dus al mee sinds 2001. Hij begon als gitarist en maakte een kleine omweg als bassist om terug op gitaar te eindigen. Zijn gitaarwerk is zeer complementair aan de pianomelodieën van Wim. Zo ook is de samenzang tussen hen kenmerkend voor de stijl van de groep. Andries was vroeger vaak de stilste op het podium, maar dankzij de v.o.i. ontpopte hij zich tot de man van de bindteksten. En die zijn zelfs naast het podium niet mis.

.

Bram Decrock

Bram Decrock werd aan de band voorgesteld door toenmalige drummer Matthias De Waele. Hij vervoegde de band als bassist en heeft zelfs nog even gitaar gespeeld. Toen Matthias de band verliet, werd aan Bram gevraagd om te drummen. Hij deed dat aanvankelijk met tegenzin, maar dat veranderde snel. Bram heeft een energieke drumstijl die de sound van ENiD mee bepaald heeft. Sinds de komst van Chris is hij ook blij dat hij niet meer alleen de ritmesectie moet dragen. Zijn bijdragen aan de muziek worden sterk geapprecieerd, zolang hij maar niet begint te zingen.

.

Chris Benoot

Chris Benoot is de jongste aanwinst van de band. Hij kwam met de band in contact toen Wim, Andries en Bram een demo wilden opnemen. Chris wou de opnames doen en stelde zijn woonkamer en zolder ter beschikking. Achteraf bleek dat hij ook nog eens basgitaar speelde. Aangezien de groep nog een bassist kon gebruiken, werd hij dan ook in 2011 in de rangen opgenomen. Door zijn ervaring als mixer heeft hij op een heel andere manier de sound van ENiD beïnvloed. Alleen vindt hij het jammer dat hij niet tegelijk op het podium en achter de knoppen kan staan.

.

tsjoepkeTsjoepke

Over Tsjoepke bestaan er veel mysteries. Niemand weet echt goed waar hij vandaan kwam. Opeens zat hij in de repetitieruimte met een gigantische glimlach. Hij bleef lachen, zelfs bij de kurkdroge humor van sommige groepsleden, en dus besloten ze hem te houden. Na een jaar bij Chris te hebben gelogeerd, heeft hij nog steeds niets gezegd en we weten dus nog steeds niet waar hij vandaan komt. Al zijn er wel enkele theorieën. Sommigen beweren dat het een kruising is tussen pacman en één van de spookjes. Anderen denken dat het een Nederlandse tandarts was die muteerde nadat zijn lachgas ontplofte. Nog anderen zeggen dat dit de broer van het monster van Loch Ness is en dat hij opdook uit de Donkvijvers. Wat we zeker weten is dit: hij lacht en hij is oranje.

Advertisement